FacebookTwitter

Statsborgerskab giver tryghed

By on nov 4, 2006 in Dansk | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Artiklen blev første gang bragt på flygtning.dk i 2006

Mange flygtninge glæder sig til at få statsborgerskab. Men det er svært at blive ved med at være motiveret når kravene virker uopnåelige.

Ahmed Ghodban Al-Muhamedawi fra Ringkøbing er ked af de hårde krav. Han flygtede fra Irak i 2000 og er nu voksenlærling på en Metalfabrik. ”Jeg ved ikke hvordan de tænker, når de kun accepterer de flygtninge, der har en god uddannelse til at være flygtninge i Danmark. Når man er under pres og under krig, så har man ikke tid til at tage en uddannelse”, siger han. Selv gik han på universitetet, men måtte ofte søge tilflugt fra Ba’th partiet hos venner og familie i byer langt fra Bagdad.

For mange flygtninge som Ahmed betyder statsborgerskabet, at de endelig kan slappe af og ikke behøver at frygte at blive sendt tilbage hvor de kommer fra. Ifølge Ahmed Al-Muhamedawi er flygtningetilværelsen fyldt med usikkerhed. Bliver man pludselig sendt ud? Kan man få sin familie til Danmark? Er man i virkeligheden i sikkerhed?

Når statsborgerskabet endelig kommer, kan man slappe af og begynde at deltage i demokratiet. Derfor betyder det opnåelige krav til statsborgerskab ifølge Ahmed Al-Muhamedawi noget for integrationen og for flygtningens deltagelse i demokratiet.

”Jeg tror at de skulle prøve at snakke med flygtninge” foreslår Ahmed, ”så ville vi ikke spilde tiden”. Selv er han glad, når hans kolleger kommer med spørgsmål om flygtninge eller islam. Der er mange fordomme, og så kan han forklare hvordan det hænger sammen. Ofte lærer han også selv noget ved at skulle forklare om sig selv og flygtninge