FacebookTwitter

At tale og stemme

By on okt 10, 2013 in Dansk | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Artiklen blev først bragt i Dansk Kommuner  den 10/10 2013.

For at starte ved starten. Siden sin fødsel i det antikke Athen bestod demokratiet af taler. At stemme er at tale. Ved at stille sig op og tale blev politikeren tilgængelig, menneskelig, og alene ved at lytte var man del af demokratiet. Det er længe siden, men talen og demokratiet hænger stadig sammen, og det er værd at huske, når valgdeltagelsen falder, og valgdagen nærmer sig.

I det gamle Grækenland var folket i folkestyret mere begrænset end i nutidens Danmark. Det var mænd over en vis alder af en vis formue og med en vis hudfarve. Demokratiet i dagens Danmark har for længst åbnet for kvinderne, de fattige og alle minoriteterne. Men det har også fjernet sig fra nærdemokratiet og er derfor blevet mere abstrakt. Og det er ikke en god retning for valgdeltagelse.

Parallelt med, at vi har åbnet demokratiet ved at give flere en stemme, har vi lukket det ved at fjerne os fra det nære, ved at basere det på tekst og ved at gøre det abstrakt.
Der er mange nuancer, men læser man forskningen, står man tilbage med et klart indtryk. Et indtryk af, at mange har sværere og sværere ved at se meningen med at være en ud af fire millioner stemmer på nogle mennesker, som man aldrig har mødt, og som man ikke har noget forhold til.

I kommunerne står brikkerne en smule anderledes. Her er der kortere vej til magten, selv om kommunalreformen har gjort sit til at øge afstanden, og her har man større mulighed for at møde sin politiker. Det skal kommunerne naturligvis udnytte, og der er ikke nogen bedre måde at gøre det på end at bruge taler. Taler kan nemlig skabe den forbindelse mellem mennesker, der er udgangspunkt for, at vi i fællesskab deltager i demokratiet ved at sætte et kryds ved et navn og proppe en seddel i en kasse.

Talen gør politikerne til mennesker i borgernes øjne. Talen har ikke de samme barrierer som skriftlig, digital eller visuel kommunikation. Talen forbinder os til taleren og til hinanden ved at vække vores følelser. De følelser, der fører os hen til stemmeurnen. Så tal til os – så stemmer vi!